Vojáci odchází po dvaceti letech z Afghánistánu. A co bude dál?

Současný americký prezident Joe Biden oznámil stažení Američanů z Afghánistánu na 11. září, na 20. výročí útoků Al-Káidy na Ameriku. Válka  začala v roce 2001 jako reakce USA na teroristické útoky 11. září 2001. Cíle tohoto útoku byly dva, zajmutí nebo eliminace Usáma bin Ládina.  Druhým a významnějším cílem byla porážka hnutí Tálibán a nastolení takových podmínek v Afghánistánu, aby nebyl základnou mezinárodních teroristických organizací. Zatímco eliminace Ládina se podařila, byť až po deseti letech a na území Pakistánu. Tak nastolení demokratického režimu v Afghánistánu se podařilo pouze nedostatečně.

Tálibán nikdy nebyl úplně poražen. Důvodem tohoto neúspěchu není neschopnost armády, ale neschopnost politické reprezentace využít vojenských úspěchů k uzavření dohody. Válku nevyhrajete tím, že porazíte nepřítele a dobudete hlavní město. Válku vyhrajete tím, že si připravíte podmínky pro dohodu, která dříve nebyla možná. A právě ve schopnosti uzavření dohody politici zklamali. Zatímco vojáci krváceli na bojištích, politici se dohadavali a nevyjednali nic. Důsledkem je opětovná rozpínavost Tálibánu, který získává nejenom další a další území pod svou kontrolu, ale  získává i podporu místního obyvatelstva. Obyvatelé Afghánistánu jsou unaveni nejenom vleklou vládou, ale i nefunkčností státní správy, obrovskou korupcí a neutěšenými životními podmínkami.

V současné době Tálibán ovládá rozsáhlá území. Pod svou kontrolou má pět provincií a jeho vliv se neustále zvyšuje. A za této neutěšené situace se koaliční vojska, která byla významným prvkem v udržení, alespoň částečné stability stáhnou zpět.

Otázkou je co bude dál? Může dojít k dohodě mezi Afghánskou vládou a Tálibánem o rozdělení vlivu a území. Nebo může také dojít k tomu že v průběhu následujících několika let, Tálibán ovládne vojensky i mocensky celé území a nastolí tam svůj pořádek. To že by Afghánské bezpečnostní složky, dokázaly samy Tálibán porazit, je značně nepravděpodobné i přes početní převahu na straně vládních složek. Každopádně ať tou či onou cestu se zřejmě Tálibán opět dostane k moci. Pak bude záležet na tom jestli Tálibán dodrží co slíbil,  a to že nastolí více liberální režim a nebude podporovat teroristické organizace. Nebo se radikalizuje a my budeme tam, kde jsme byli v roce 2001.

Zdroj: https://www.securitymagazin.cz/security/komentar-po-dvaceti-letech-odchazeji-americane-z-mista-cinu-co-bude-s-afghanistanem-dal-1404066805.html