Vyhození strážníka MP Praha, pouze na základě videa , je prasárna.

Strážník Městské Policie Praha byl propuštěn z pracovního poměru. Podle Mluvčí městské policie Ireny Seifertové muž dostal výpověď. „Bylo rozhodnuto o ukončení pracovního poměru s dotyčným strážníkem. Je zcela evidentní, že strážník selhal, vyhrocenou konfliktní situaci profesně nezvládl a navíc jednal v rozporu se zákonem. Jeho jednání je pro nás naprosto neakceptovatelné a veřejnosti se za něj ještě jednou omlouváme.“ Zaznělo v oficiálním prohlášeni. 

Městská Policie tak reagovala na video, které se objevilo na sociálních sítích minulý víkend. Na tomto videu je zachycena Tereza Smažinková, která na svém FB profilu uvedla: “Seděli jsme s kamarády ve čtyřech u rybníka v Řepích (v rouškách a v místě, kde nebyli žádní jiní lidé), když na nás někdo zavolal hlídku. Přijeli ze dvou stran, dohromady jich přišlo pět nebo šest. Začali se chovat agresivně a vyhrožovali nám pokutou, na což samozřejmě měli právo, uvědomujeme si, že jsme porušovali vyhlášku a tedy toto jejich chování absolutně nevyvracím. Všechno tedy probíhalo v pořádku, dokud strážníka jeden z kamarádů nekonfrontoval s tím, že jsou tam taky ve více lidech a ani nedodržují odstup. Načež dostal od strážníka pěstí do obličeje (není na záznamu) a ve chvíli kdy jsem se ho (slovně) zastala, tak jsem dostala facku.

Na místě jsem nebyl, takže mohu situaci posuzovat pouze z videa. Na tomto videu je vidět pouze ten úsek jak strážník udeřil Terezu, žádný záznam z předchozí situace. Působí to na mě dojmem, že je účelově sestřiháno tak, jak se to autorovi hodí. I sama Tereza připouští, že porušovali vyhlášku a udává, že jim strážníci VYHROŽOVALI pokutou. A celý incident se vyhrotil po té , co strážníkům její kamarád řekl, „vy  sami porušujete vyhlášku, když jste přijeli v šesti“.

Nechci tady omlouvat to, že jí strážník dal facku, je profík a měl by se ovládnout. Na druhou stranu tyto incidenty nejsou způsobeny agresivitou strážců zákona, ale absolutní arogancí a despektem těch, proti kterým strážníci zasahují. Policii a hlavně Městské Polici chybí respekt ze strany veřejnosti. Je to způsobenou dobou, výchovou v rodině i ve škole, vlivem sociálních sítí, nevím. Faktem je, že mnoho lidí, hlavně mladých lidí si myslí, že si ze strážců zákona mohou dělat legraci, bavit se na jejich účet, nerespektovat jejich nařízení.  V případě, že proti nim strážník nebo policista zakročí tak si ho natočí na mobil  a následně to prezentují na sociálních sítích nebo to posílají do médií. Jsou to lidé, kteří si pletou demokracii s anarchií a mají dojem, že je vše dovoleno. Na policajty nadávají až do doby, kdy jim opravdu teče do bot. Pak okamžitě volají na nouzové linky a domáhají se příjezdu hlídky.

Je to divná doba, kdy nerespektování pravidel je módou a ti co se vysmívají strážcům zákona jsou „IN“. Když jsem byl mladý, tak nikdo z nás neměl rád příslušníky Veřejné Bezpečnosti. Vnímali jsme je jako prodlouženou ruku KSČ. Ale měli jsme k nim obrovský respekt. Pokud se někde objevila zelená uniforma tak všichni ztichli a naprosto poslouchali co po nás chtějí. Určitě bych nechtěl, abychom se vrátili do doby policejního státu, ale respekt ke strážcům pořádku a pokora před zákonem nám chybí.

Chápu frustraci strážců pořádku, když musí opakovaně čelit výsměchu ze strany těch, kteří porušují zákony a žít s neustálými obavami, že když při své práci přitvrdí, tak se za ně nikdo nepostaví. A není divu, to jak se zachovalo vedení Městské Policie Praha je to názornou ukázkou. Místo toho, aby nechalo věc řádně prošetřit a v případě pochybení strážníka potrestat, tak ho na hodinu vyhodí. Ještě bych to pochopil, kdyby se jednalo o opakované porušení zákona ze strany strážníka. Ale tento strážník, před časem obdržel vyznamenání za záchranu života, takže svou práci zřejmě dělal dobře.  Tímto svým rozhodnutím tak vedení MP Praha vyslalo dva signály. Signál strážníkům „plňte si své povinnosti, ale nečekejte , že se za vás postavíme, když uděláte chybu“. Signál „blbečkům“, kteří porušují předpisy „klidně si dělejte co chcete, nařízení nerespektujte, strážníky ignorujte. A pokud k vám budou hrubí, tak si vše natočte, zveřejněte a my uděláme zbytek“.

Zdroj: https://www.securitymagazin.cz/security/jsou-lide-kteri-si-pletou-demokracii-s-anarchii-na-policajty-nadavaji-jen-do-doby-kdy-jim-tece-do-bot-komentar-lumira-nemce-1404065099.html